De Stichting Veteraan Autobussen en de werkgroep Brabant
Kijk voor (actueel) nieuws van onze stichting op onze nieuws- en evenementenpagina's
Ons doel
De SVA werd opgericht in 1968 met als doel het bewaren, restaureren, conserveren en waar mogelijk ook laten rijden van historische Nederlandse autobussen. Uiteraard was alle begin moeilijk, maar inmiddels heeft de SVA haar bestaansrecht bewezen en is er in de ruim veertig jarige geschiedenis een unieke verzameling museumbussen ontstaan.
Industrieel erfgoed
De huidige collectie bestaat uit ruim zestig bussen. De oudste hiervan, een Magirus stadsbus uit Amsterdam, dateert van 1925. Maar ook bussen uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw maken al deel uit van de verzameling, die zowel stads- en lijndienstbussen, als touringcars omvat. Een deel van deze collectie ''mobiel industrieel erfgoed'' is inmiddels gerestaureerd en ook inzetbaar. Daarnaast zijn ook enkele grote restauratieprojecten onderhanden. Een deel van de collectie staat in depot, in afwachting van restauratie.
Regionale werkgroepen
Over een echt landelijk busmuseum beschikt de SVA (nog) niet, maar wel over diverse werk- en stallingplaatsen. Vanwege de omvang van de collectie is deze niet op één plek ondergebracht, maar verspreid over verschillende locaties, onder de hoede van (op dit moment zeven) regionale werkgroepen. Deze verzorgen het feitelijke beheer van de bussen en zijn in bepaalde mate ook zelfstandig, maar werken uiteraard allemaal samen onder de vlag van de SVA.
Enthousiaste medewerkers
Reeds vanaf haar oprichting draait de SVA volledig op de inzet van vrijwilligers, die zich belangeloos, als uitoefening van hun hobby, inzetten voor alle voorkomende werkzaamheden binnen de stichting. Dat zijn dan ook zeker niet alleen ''technici''. Allerlei vaardigheden en deskundigheid zijn voor de SVA heel belangrijk. Uiteraard kunnen onze werkgroepen altijd nieuwe medewerkers gebruiken!
Financiële middelen
Behalve actieve medewerkers kent de SVA ook donateurs: particulieren en bedrijven, die met een jaarlijkse bijdrage het werk van de stichting ondersteunen. Deze donaties vormen een belangrijke bron van inkomsten, aangezien de SVA op geen enkele wijze structureel wordt gesubsidieerd. De opbrengsten van bijvoorbeeld de al eerder genoemde trouwritten en van de verkoop van autobuscuriosa, foto's, modelbussen en dergelijke, vormen daarnaast een aanvulling op de middelen voor restauratie en onderhoud.
Ook U
De SVA doet er jaarlijks alles aan om haar begroting rond te krijgen. Structurele subsie ontbreekt en onderdak voor de kwetsbare collectie is bijvoorbeeld een zorgelijk grote kostenpost. Alles moet met en door vrijwillgers worden opgebracht. Wilt U ons helpen? Dat kan door "Vriend van de SVA" te worden. Donateur dus! Kijk op welke manier U de landelijk opererende stichting zou willen helpen.
Uiteraard is het ook altijd mogelijk een gift te doen aan de Werkgroep Brabant, zodat uw geld ten alle tijden besteed wordt aan een museumbus welke in het beheer is van de SVA - Werkgroep Brabant.
|