Logo Stichting Veteraan Autobussen   

Historische-Autobussen.nl - SVA Werkgroep Brabant

        Over de Werkgroep Brabant   |   Nieuws   |   Evenementenagenda   |   Trouwvervoer   |   Wagenpark   |   Fotogallerij   |   Marktplaats   |   Links  

 

De Stichting Veteraan Autobussen en de werkgroep Brabant




Kijk voor (actueel) nieuws van onze stichting op onze nieuws- en evenementenpagina's

Ons doel

De SVA werd opgericht in 1968 met als doel het bewaren, restaureren, conserveren en waar mogelijk ook laten rijden van historische Nederlandse autobussen. Uiteraard was alle begin moeilijk, maar inmiddels heeft de SVA haar bestaansrecht bewezen en is er in de ruim veertig jarige geschiedenis een unieke verzameling museumbussen ontstaan.


Industrieel erfgoed

De huidige collectie bestaat uit ruim zestig bussen. De oudste hiervan, een Magirus stadsbus uit Amsterdam, dateert van 1925. Maar ook bussen uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw maken al deel uit van de verzameling, die zowel stads- en lijndienstbussen, als touringcars omvat. Een deel van deze collectie ''mobiel industrieel erfgoed'' is inmiddels gerestaureerd en ook inzetbaar. Daarnaast zijn ook enkele grote restauratieprojecten onderhanden. Een deel van de collectie staat in depot, in afwachting van restauratie.


Regionale werkgroepen

Over een echt landelijk busmuseum beschikt de SVA (nog) niet, maar wel over diverse werk- en stallingplaatsen. Vanwege de omvang van de collectie is deze niet op één plek ondergebracht, maar verspreid over verschillende locaties, onder de hoede van (op dit moment zeven) regionale werkgroepen. Deze verzorgen het feitelijke beheer van de bussen en zijn in bepaalde mate ook zelfstandig, maar werken uiteraard allemaal samen onder de vlag van de SVA.


Enthousiaste medewerkers

Reeds vanaf haar oprichting draait de SVA volledig op de inzet van vrijwilligers, die zich belangeloos, als uitoefening van hun hobby, inzetten voor alle voorkomende werkzaamheden binnen de stichting. Dat zijn dan ook zeker niet alleen ''technici''. Allerlei vaardigheden en deskundigheid zijn voor de SVA heel belangrijk. Uiteraard kunnen onze werkgroepen altijd nieuwe medewerkers gebruiken!


Financiële middelen

Behalve actieve medewerkers kent de SVA ook donateurs: particulieren en bedrijven, die met een jaarlijkse bijdrage het werk van de stichting ondersteunen. Deze donaties vormen een belangrijke bron van inkomsten, aangezien de SVA op geen enkele wijze structureel wordt gesubsidieerd. De opbrengsten van bijvoorbeeld de al eerder genoemde trouwritten en van de verkoop van autobuscuriosa, foto's, modelbussen en dergelijke, vormen daarnaast een aanvulling op de middelen voor restauratie en onderhoud.


Ook U

De SVA doet er jaarlijks alles aan om haar begroting rond te krijgen. Structurele subsie ontbreekt en onderdak voor de kwetsbare collectie is bijvoorbeeld een zorgelijk grote kostenpost. Alles moet met en door vrijwillgers worden opgebracht. Wilt U ons helpen? Dat kan door "Vriend van de SVA" te worden. Donateur dus! Kijk op welke manier U de landelijk opererende stichting zou willen helpen.


Uiteraard is het ook altijd mogelijk een gift te doen aan de Werkgroep Brabant, zodat uw geld ten alle tijden besteed wordt aan een museumbus welke in het beheer is van de SVA - Werkgroep Brabant.



 
Een aantal bussen van de Werkgroep Brabant in Roosendaal.
 

De werkgroep Brabant



7 Werkgroepen

De Stichting Veteraan Autobussen heeft het beheer van haar autobussen ondergebracht bij een zevental regionale werkgroepen. De werkgroep Brabant is èèn van die zeven werkgroepen met enthousiaste museumbusliefhebbers en heeft een stalling nabij Veghel.


18 museumbussen

Op dit moment heeft de werkgroep 18 museumbussen in beheer allemaal afkomstig van de voormalige Brabantse en Noord-Limburgse vervoerders BBA en Zuid-Ooster. Eveneens is een bus in de Brabantse collectie ondergebracht van de voormalige Nijmeegse stadsvervoerder CVD en de voormalige Limburgse streekvervoerder VSL. De oudste museumbus in de Brabantse collectie dateert van bouwjaar 1934. De jongste, een zgn. ''Interliner'', is van 1994. Een van de voertuigen, van het bouwjaar 1945 is momenteel in restauratie. De overige voertuigen zijn allemaal in rijdbare staat.


Werk

Al het werk wordt door vrijwilligers uitgevoerd; zij kunnen altijd hulp van u gebruiken. Komt u daarom eens kijken bij onze remise vlakbij Veghel (Noord-Brabant). Neem vooraf contact op met ons via werkgroepbrabant@sva-museumbussen.nl of met het werkgroepsecretariaat. Wij zijn namelijk wel vaak, maar niet op vaste dagen aanwezig.


Steun

Help ons! Wij kunnen elke euro en elke helpende hand goed gebruiken. Voor onderhoud, restauratie en onderdak. U moest eens weten wat dat jaarlijks kost. Wordt donateur via onze landelijke website sva-museumbussen.nl, wordt vrijwilliger (mail eens naar werkgroepbrabant@sva-museumbussen.nl ) of maak een gift over naar IBAN NL61RABO0113497687 tnv SVA werkgroep Brabant. Wist u dat wij een ANBI-status hebben?


De bussen worden incidenteel, voor speciale gelegenheden, verhuurd. Wanneer u hierover meer wilt weten of inlichtingen wilt ontvangen over de werkgroep, kunt u zich in verbinding stellen met:

Theo Signer
telefoon 06-40329391
t.signer@outlook.com


Waar kunt u terecht?

Wilt u nadere informatie over de SVA, wilt u eens komen kijken of wilt u als vrijwilliger meewerken, neem dan contact op met het secretariaat van de SVA werkgroep Brabant:

Jan Vrijs,
telefoon (alleen ’s avonds)
076 – 5205786 of mail naar werkgroepbrabant@sva-museumbussen.nl


Wanneer u de werkgroep Brabant (al dan niet maandelijks) financieel wilt ondersteunen of een gift wil doen ten behoeve van een museumbus die een speciaal plekje in uw hart heeft, dan kunt u uw bijdrage overmaken op
RABOBANK 113497687 / IBAN NL61RABO0113497687 tnv SVA werkgroep Brabant
SVA werkgroep Brabant
P/A Heuvel 11A
5463XB Veghel

 
 
Copyright 2012-2014 - Werkgroep Brabant van de Stichting Veteraan Autobussen - Contact